33. De zolder

Het plafond op de zolderIn de herfstvakantie gingen we 10 dagen naar Woieries. Tot onze grote vreugde had Marc de helft van het houtwerk op het gedeelte van de zolder boven het appartement gemaakt. Hij kwam langs en vertelde blij dat hij de week daarop weer verder zou gaan, dat Lex dan mooi kon helpen, en dat het deel boven Yvette in november helemaal klaar zou komen. De garage staat op het programma voor het voorjaar.
Lex stond elke dag op tijd op, klaar om Marc met open armen te ontvangen.
We hebben Marc die week niet meer gezien.

De pick-nic tafelWe hadden voor onze gezamenlijke verjaardagen (Lex was in juli 60 geworden) geld gekregen en daarvoor een bouwpakket voor een reuzeleuke handige ronde picknicktafel gekocht. Lex zette hem in elkaar en beitste hem twee keer. Hij blijft deze winter nog in de stal, handig voor de rokers!

Verder kon hij niet veel doen, dus we hadden echt vakantie. Ik ging natuurlijk wel geregeld op pad met het pedicure- koffertje en ik maakte alle kasten en kastjes in de keuken en kamer van binnen schoon.

We deden gezellig boodschappen en sloegen vast wijn en champagne in voor de kerstvakantie. De laatste zaterdag brachten we Yvette naar het nieuwe huis van Jean in Haudrécy, een half uurtje rijden van Woieries. We bekeken het huis, dat volgens ons onhandig was ingedeeld en veel minder mooi en leuk was dan les Six Chénons, maar waar ze helemaal weg van zijn.

Op de terugweg reden we langs Sacha en Stella in Culemborg, om de nieuwe dakkapel en de vorderingen in de woonkamer te bewonderen. Lex sprak af dat hij weer zou komen helpen met de elektra.
Zo verleert hij het klussen tenminste niet....

Igor maakte nieuwe tekeningen op de computer...en nog een keer...en nog een keer. De plaats van de badkamer en WC op zolder was een punt van discussie tussen Igor, Lex en mij, maar over de laatste versie waren we het alledrie eens.
Chantal belde dat Marc lekker op was geschoten en dat Lex de elektriciteit kon komen maken in de plafonds. Na een paar weken in Almere, vertrok Lex dus alleen naar Woieries, met een afgeladen auto, want ik had op Marktplaats een gloednieuwe Villeroy en Boch- WC en een badkamermeubeltje gekocht.
De trap is geplaatstDe eerste dag ging het niet van een leien dakje, de temperatuur buiten was rond het vriespunt en het was verschrikkelijk koud onder ons leien dakje... en als toppunt van narigheid moest alles wat Lex die dag gedaan had er weer uit omdat hij, zoals hij zelf knarsetandend toegaf, niet goed genoeg had nagedacht.
De tweede dag was zo mogelijk nog kouder. Marc kwam laat in de middag langs. Lex zat net beneden bij de kachel te ontdooien, maar Marc zei: ‘kom op, we gaan de trap er even inzetten’. Lex volgde hem met de moed der wanhoop naar de zolder en in 2 uur zat de trap naar de nieuwe zolder boven onze slaapkamer erin. Die trap was ook met de hijskraan naar binnen gehesen. Het is de rood met groen geverfde tweedehands trap die broer Hans in 2002 op het dak van zijn auto van Winschoten naar Woieries had gebracht en die jaren dienst had gedaan om vanuit de oude stal naar de oude hooizolder te komen.
Jonathan en de placo...De volgende dag kwam Marc met een hulpje, Jonathan. De temperatuur daalde tot -6 en Lex had het niet meer van de kou, daarbij was hij verkouden en niet helemaal fit. Maar het werk schoot lekker op, Jonathan bleek een supersnelle placo- kunstenaar, hij schroefde in no-time het plafond boven Yvette dicht en het bovenste gedeelte van de schuine stukken. Marc maakte het hout boven ons gedeelte. De dagen erna kwam de hulp alleen, zonder Marc, en smeerde alle naden dicht. Lex kon toen voor de zoveelste keer de spullen van de éne naar de andere kant sjouwen. Ondertussen viel er zeker 50 cm. sneeuw en het bleef ijzig koud.
Marc had in een enthousiaste bui alle 8 deuren besteld bij Liesch en ik had gebeld of ze de aluminium rails voor de muren konden brengen. De rails werd gebracht, samen met een paar grote rollen glaswol, en Liesch wilde ook de deuren meteen afleveren, maar daar was nergens plek voor, dus die moesten ze weer mee terug nemen. Ik belde naar Thilay en sprak af dat ze de deuren de week daarna af zouden leveren op de 2e verdieping.

Terwijl Jonathan lustig doorging met de placo, monteerde Lex het keukenboilertje in onze keuken beneden. Igor had speciaal koperen pijpjes op maat gemaakt en die hadden we opgestuurd. De douane had het pakje opengemaakt, ze dachten waarschijnlijk dat er staafbommen in zaten! Later stuurde ik Lex’ inhalers op, die werden ook al opengemaakt...vermoeden van antrax? De douane heeft het maar druk met ons.

Thuis in Almere regelde Igor dat Lex’ oude mobieltje weer up-to-date was. Lex had het jaren niet gebruikt, dus er zat geen leven meer in en hij had voor zichzelf een nieuw mobieltje gekocht. Het oude werd nu van mij, handig bij de vele treinreizen Almere- Dinant die ik ga maken.

Jonathan had alle plafonds en schuine stukken af en vertrok naar huis. Marc kwam langs om te melden dat Lex nu zelf de rails en isolatie voor alle muren moest maken en dat Jonathan dan een offerte zou maken om de placo te doen.

Juri versjouwt (alweer) de spullen op zolderHet bleef koud en het bleef sneeuwen. Lex moest elke dag de sneeuw voor het huis wegscheppen om te kunnen parkeren.
Ook in Nederland sneeuwde het toen Juri en ik vrijdag naar Sacha in Culemborg gingen. Het treinverkeer was totaal ontregeld en we deden er bijna 5 uur over. De dag erna gingen we met de moed der wanhoop op weg naar Frankrijk. De reis begon voorspoedig, maar in Dordrecht moesten we 2 ½ uur op een koud perron wachten op de trein naar Brussel. Het nieuwe mobieltje deed goede diensten en ik leerde -met behulp van de gebruiksaanwijzing- zelfs SMS-en in de trein. Na een reis van bijna 10 uur waren we dan toch in Dinant, waar Lex ons ophaalde. De weg was redelijk begaanbaar in België, maar in Frankrijk was het heel slecht. 

Problemen met parkeren bij de supermarktWe kwamen veilig aan in de witte wereld van Woieries en installeerden ons gezellig op de bank bij de TV. Toen viel de stroom uit. Gezellig de kaarsjes aan en op tijd naar bed. In de loop van de nacht hadden we weer stroom.
De volgende dag was zondag, Lex en ik gingen boodschappen doen, maar het was haast geen doen, op de parkeerplaats van de supermarkt lag een heel dikke laag sneeuw, die parkeren en rijden met winkelwagens haast onmogelijk maakte. We sloegen een enorme hoeveelheid voedsel in, want het bleef sneeuwen en je weet maar nooit.

 

Eieren bakken op de kachels-Middags viel de stroom weer uit en die bleef uit. Dat is erg lastig als je elektrisch kookt, een elektrische pomp hebt op je CV en een elektrische pomp om het water uit je put omhoog te pompen! Lex installeerde ons gaskacheltje bij Yvette en wij zegenden onze nieuwe houtkachel. Om de WC door te trekken pompten we met de handpomp emmers water, ook voor Yvette. ’s-Avonds gingen de kaarsjes, olielampjes en waxinelichtjes weer aan. We brachten Yvette een dikke kaars en een zaklantaren, die had ze allemaal niet.
Ik warmde soep en bakte eieren op de kachel, dat ging best goed. We zetten ook een grote pan water en de oude waterketel op de kachel voor thee, koffie en afwaswater. Want de vaatwasser deed het natuurlijk ook niet. Lex en ik speelden stapelwoord, Juri las bij kaarslicht en we gingen maar weer vroeg naar ons warme bed!
En alweer sneeuw ruimenDe volgende dag nog steeds geen stroom. Er was geen stroom in Woieries, Monthermé, la Neuville en Laifour. Het was op de zolder te koud om er te werken, zo zonder de elektrische kacheltjes. Marguerite kookt op gas en bracht ons een grote pan couscous, die we warmden op de kachel en samen met Yvette leegaten. Die avond was het weer lezen bij kaarslicht en stapelwoorden.
De volgende ochtend zou ik naar klanten, maar je kon nergens parkeren vanwege de hoog opgeworpen sneeuw- wallen, dus dat ging niet door. Trouwens, de weg was ook erg glad, dus rijden durfde ik toch niet. Lex knutselde een verleng- tafelblad aan de eettafel. Yvette kwam een stoofschotel wild zwijn en sperziebonen uit de weck  brengen, wat ik op de kachel opwarmde en dat we met zijn viertjes opaten. Heerlijk!
We stookten een oude tafel en de linnenkast van opa Dardanne op in de kachel en Lex ging vroeg naar bed. Juri en ik lazen. Dat is reuze lastig bij kaarslicht. En toen, om half 10, na 52 uur zonder stroom: LICHT ! Juri en ik dansten door de kamer van blijdschap en keken lekker nog een poosje TV. De volgende dag allemaal heerlijk onder de douche.

Lex begon met de rails in de fantasy-kamer, Juri hielp met het stellen van de deuren. We vierden een rustige kerst met z’n drietjes. Het bleef sneeuwen, ook in Nederland, zodat Igor en Sacha pas maandag konden komen. Zondag 2e kerstdag (die ze hier niet vieren), deden we boodschappen, Yvette ging ook mee. Het bleef spannend of je vanuit Monthermé de heuvel op kwam, want de weg was niet echt schoon en dus glad.

Slangen mechanische ventilatieToen de hele familie compleet was, hadden we cadeautjes- avond en iedereen werd gruwelijk verwend.
Dinsdag gingen Sacha en ik naar de kapper, Liesch kwam de vloerplaten voor de gang, badkamer en Disney- kamer brengen, die sjouwden Juri en Sacha naar boven, terwijl Igor en Lex de slangen van de mechanische ventilatie van de gang naar binnen de inloopkast verlegden.

Vrijdag was oudejaarsdag en Lex bakte oliebollen en appelflappen, terwijl Marc een gat in de buitenmuur hakte voor de afvoer van de WC en eentje in de binnenmuur voor de afvoer van de keuken. Aeryn hielp. Igor, Lex en ik veranderden voor de laatste keer (hoop ik) de plannen voor de badkamer en WC en Igor, Sacha en ik gingen ’s-middags naar de Leroy-Merlin om alle benodigdheden voor de leidingen daarvan de kopen. Toen we terugkwamen rende Aeryn en ik het dorp rond voor de traditionele oliebollen- uitdeling.


De traditionele oliebollen- tochtMarc kwam terug met de graafmachine en ontdeed ons voorplein van sneeuw, want de week daarop wilde Rudy met de hijskraan de gipsplaten naar binnen hijsen, en die moest een plek hebben om te staan.
We keken naar Guido Wijers, dronken champagne, aten het traditionele zalmslaatje, staken sterretjes af, zoenden elkaar en wensten elkaar een goed jaar in goede gezondheid.

 

Pas de Problme
Powered by CMSimple