49. Een miezerige, vrij koude zomer en een prachtig najaar.

 

En ja, ze bleven weg! Nadat de draadjes waren gespannen, hebben we nog wel een steenmarter gezien, ’s-avonds in de schemering op de weg voor ons huis, maar we hebben ze niet meer gehoord boven ons hoofd. Fantastisch!


Fête du cheval in HargniesElk jaar is eind juni het ‘Fête du cheval’ in Hargnies. Hoewel we ons elk jaar voornamen er heen te gaan, hadden we dat nog nooit gedaan. Dit jaar gingen we wèl en kwamen tot de ontdekking dat we al die jaren erg veel hadden gemist. Wat een prachtig gezicht, om die kolossale Ardenner werkpaarden zo gehoorzaam en heel precies aan het werk te zien! Vroeger werden ze gebruikt om boomstammen uit het bos te slepen en dat gebeurt nog wel een enkele keer, als het terrein voor tractors te moeilijk begaanbaar is.

De dorps-BBQ was dit jaar bij Frédo en Laetitia. Er waren maar een twintigtal mensen, maar het was erg gezellig en gelukkig was het mooi weer. Lex kwam alleen een apéro drinken, de dag ervoor was zijn kies getrokken en dat vond hij een mooi excuus om niet urenlang dat Franse gesnater aan te hoeven horen.

Igor, Astrid, Beau en Sem kwamen een paar dagen logeren om Lex’ verjaardag te vieren, René en Sonja kwamen ook een paar dagen, met een windvaan voor Lex, die jammer genoeg niet in elkaar te steken was. Melanie en Bas waren er tegelijkertijd ook een dag en rooiden onze aardappels.

De boze buurvrouw Sylviane kwam ook op een avond, weer zo dronken als een tor en in pyjama. Gedurende ruim twee uren belde ze aan en bonsde op de voor- en achterdeur, daarbij kreten slakend als: ‘Jullie moffen zijn hier niet welkom, jullie pikken alle huizen van de Fransen in’ en meer van dergelijk moois. Ik had snel Yvettes deur op slot gedaan, anders was ze daar ook heen gegaan, en Yvette is bang voor haar (en ik ook wel een beetje…) Op een gegeven moment was Lex er zo zat van, dat hij de tuinslang aanzette en haar nat spoot. Ze bleef raaskallen, trok thuis een droge pyjama aan en kwam net zo hard weer terug om verder te gaan met haar gebel, gebons en geschreeuw. De volgende dag heb ik aangifte gedaan bij de Gendarmerie in Monthermé. Niet dat dat wat helpt, maar zo bouwen we een dossier op volgens de, zeer vriendelijke, vrouwelijke gendarme.

AnharAnhar kwam in augustus weer een week en snoeide de heg. De tuin zag er weer prachtig uit! We beklommen de uitkijktoren en barbecueden haast elke dag. Het was weer heel gezellig en we reisden samen terug naar Nederland.

LoodgieterswerkDaarna hadden we twee lekkages. Eerst lekte de verbinding van de wastafel op de 1e verdieping. Lex moest het hele badkamer-meubel demonteren om er goed bij te kunnen. Een week later zaten we op een avond TV te kijken, toen we een harde tik hoorden. Het bleek een afsluitdopje van de warmwaterleiding die naar boven gaat te zijn, daar was het dekseltje van het schroefdraad losgeraakt en er af gesprongen. Het hete water spoot de gang in toen Lex het kijk-luikje open maakte. Gauw de afsluiter in de kelder dichtgedraaid en toen dweilen. De volgende dag hebben we een nieuwe koppeling met een nieuw dopje gekocht in Revin, Lex demonteerde de oude koppeling en maakte de hele boel weer in orde.
Dat was al het tweede soortgelijke dopje dat kapot ging! Wat een geluk dat we thuis en wakker waren toen het gebeurde, anders was het leed helemaal niet te overzien geweest…

Op zondag 11 september werd ik 65 en als grote verrassing kwamen Sacha, Igor en Astrid, vrijdagavond al! Ik kreeg een smartphone, of liever gezegd een draagbare computer waar je ook mee kunt bellen en was maanden lang zoet met het proberen te begrijpen hoe dat ding werkte. De systeembeheerder van Igors bedrijf moest er zelfs aan te pas komen en ik kreeg wijze lessen van Igor, Igors partner René en Juri. Aeryn leerde me Whatts-appen. Misschien komt er ooit een dag dat ik het ding net zo goed snap als mijn oude, simpele Samsung-toestelletje…

Janny 65: taartHans en Joke kwamen een week en ze waren heel hard aan een weekje rust toe! Hans had ook net een nieuwe telefoon, Joke ontfermde zich over mijn tablet en Lex had een tablet voor zijn verjaardag gekregen, en zo speelde de hele club ouwetjes fanatiek Wordfeud!!
Hans sloopte de, zeer onbetrouwbaar geworden, schommel en vervaardigde met het hout een soort ooievaarsnest-paal voor het weerstation, dat in een perk werd geplaatst. René en Sonja kwamen een nieuwe windvaan brengen, die ook niet tof bleek te zijn. Het windvaan-project werd hiermee afgesloten. Dan maar geen windvaan! Ze hadden ook een nieuwe set telefoons voor ons meegenomen...waarvan één niet oplaadde... wat een pech met cadeautjes! We gingen een dagje naar Charleville en daar kochten ze een nieuw setje telefoons voor ons bij de Cora. Daarna gingen we met z'n zessen gezellig eten bij de Thai.
De laatste avond dat René en Sonja er waren, hadden we kampvuur.
Ik reed een paar dagen later met Hans en Joke mee naar Nederland.

Alles door de versnipperaar...maar eerst scannenIn het kader van: ‘Belast je kinderen niet met jouw troep als je er niet meer bent’ scande ik al onze fotoboeken en herinneringen-boeken in. René en Sonja hadden ook nog een papierversnipperaar meegenomen als cadeau voor mijn verjaardag en Lex haalde de hele stapel foto’s en herinneringen door de shredder.
Zakken en zakken vol.
Opgeruimd staat netjes, ik heb nu een boel plaats in de kast en alles staat op de computer, de externe harde schijf en de laptop in Almere, zodat het ‘verleden’ niet verloren gaat. Toen we in november samen naar Almere gingen, namen we ook een doos oude fotoalbums van mijn ouders mee, die Hans naar Igor had opgestuurd. Die werden ook gescand en versnipperd.

Het was de hele herfst prachtig, droog en zonnig weer. Lex en ik ‘verbouwden’ het perk waar nu de weerstation-paal in stond. We sloopten de wilde sering er uit, want die had nooit bloemen, werd te hoog en te breed, via de wortels kwamen overal nieuwe scheuten, tot in het gras toe. We legden nieuwe boomstammen om het perk en maakten het ook wat groter, met mooie rechte kanten.

Kerst 2016De laatste dag van november versierden we de kamer al voor de Kerst.
Juri, Sacha en Natasha vierden Kerst en Oud-en-nieuw met ons, er waren cadeautjes, lekker eten en het was erg gezellig. Jammer genoeg geen sneeuw, die kwam pas toen iedereen weg was!
 

Pas de Problme
Powered by CMSimple