57. Extreme tuinwerkzaamheden

Marc vergroot de kampvuurkuilHans en Joke kwamen 12 dagen in september. We vierden mijn verjaardag met champagne en taart en een avondje gourmetten, waar John en Mary ook bij waren. We hadden een boel plezier.

Hans en Joke in de kampvuurkuilDe hele zomer was het heel heet en droog geweest, er waren veel dagen bij van bijna 40°. Ook half september was het nog erg warm en lekker lang douchen kon niet, want we vreesden voor de put, het halve dorp stond al droog en zelfs Marcelle en Gérard hadden een 1000-liter tank, die door de gemeente steeds werd gevuld. Toch stortten deze twee dapperen zich op het werk in de tuin. Marc had de dag dat ze kwamen met de graafmachine de bijna helemaal droogstaande vijver uitgegraven, de mesthoop over de te laag liggende, dus drassige grond links naast de vijver verspreid, een paar daar niet horende struiken uit de skimmia-heg getrokken en de kampvuurkuil uitgegraven. De smid kwam diezelfde dag de door ons (een jaar geleden) bestelde 3 mm dikke zeshoekige stalen 'damwand' voor de kampvuurkuil brengen. Ik had 2 ½ meter diameter besteld, hij had 3 meter gemaakt, wel erg groot, maar hij was prachtig. Hans en Joke stelden de zeshoek waterpas en vulden hem rondom aan met de door Marc uitgegraven aarde.
In de hitte.

Joke en ik groeven de composthoop nog iets verder af en ik egaliseerde de grond eromheen. De planten die Marc uit de skimmia-heg had getrokken, plantte ik naast de composthoop, om hem in de toekomst aan het oog te onttrekken.

De damwand in de vijverDaarna begon Hans aan een nog heftiger klus…de golfplaten damwand die achterin de vijver ingegraven moest worden, zodat die daarna, hopelijk, niet meer leeg zou lopen. Muizen en mollen graven steeds totaal onvindbare gangen in de dijk. Dichtstoppen is vanwege de onvindbaarheid een schier onmogelijke taak, vandaar dat ik deze oplossing had bedacht. Ik kan de dingen leuk bedenken, maar dan moet het ook nog worden uitgevoerd…
De eerste dag kreeg Hans er 5 van de 21 platen in, gekit, ge-popnageld en een stukje ingegraven. Daarna was het twee dagen veel te warm. Dag 4 en 5 kwamen de overige platen er in. De platen moesten worden ingegraven en dat viel niet mee door de keiharde klei en de nog hardere stenen die overal het werk flink bemoeilijkten. De damwand werd met uiterste precisie waterpas opgebouwd, Hans was niet tevreden met 'bijna'.
Ik schaamde me heel erg dat ik hem dit project in de schoot had geworpen, het was een mega-klus en het was ook nog eens ontzettend warm weer.

Julien kwam de heg snoeien en Joke ruimde, ondanks haar pijnlijke knie, alle takken op, die gingen in de kampvuurkuil. Ze trok ook zoveel mogelijk bramenranken uit de heg.

Een etentje buitenshuis zat er niet in vanwege de Corona, dus we haalden kebab in Bogny, om de voltooiing van de twee grote projecten te vieren.

 

Pas de Problme
Powered by CMSimple