64. Opmaat naar ons 50 jarig huwelijk

De zomer was er één van grote droogte, na de flinke bui begin juni was er geen druppel meer gevallen. Half juli hadden we zelfs een dagen durende hittegolf met temperaturen tussen de 35° en 38°, zelfs ’s-nachts bleef het 26° buiten (en in de slaapkamer…) De vijver verdampte in snel tempo, elke dag daalde het niveau een dikke centimeter, tot het weer net zo desastreus droog was als de zomer twee jaar geleden, toen broer Hans de golfplaten anti-leegloop-wand achterin de vijver had gezet..
S-ochtends vroeg, vanaf half 6 als het licht werd en nog redelijk koel was, werkte ik in de tuin, want er moest toch veel gebeuren. Ik vergrootte het perk aan de voorkant en Lex trok met de auto het betonblok eruit waar de B&B-reclamepaal in had gestaan. We nemen haast geen gasten meer, we worden tenslotte ook een dagje ouder!
Het water werd weer schaars en hier en daar verschenen weer tankwagens van de gemeente om de privé-tanks van de dorpsbewoners te vullen.

Mariette en John kwamen een paar dagen voor Lex’ 72e verjaardag, wat heel gezellig was. John snoeide de heg en Mariette harkte het snoeisel bij elkaar. Ze gooiden alles achter de tuin - daar ontstaat zo langzamerhand een echte afvalberg - want elk open vuur is absoluut verboden vanwege de droogte.

Toen ze weer weg waren, kregen we 3 nachten 7 Belgen boven, die de eerste avond de gasbarbecue wilden gebruiken. Ze hadden zich nog niet op het terras geïnstalleerd, of het begon te regenen…de eerste en enige druppels in 2 maanden. Ze verhuisden alles snel naar onze eettafel binnen en natuurlijk hield het toen meteen op met regenen! Er was 2 mm gevallen, precies op het moment dat 7 mensen gingen BBQ’en… Daarna viel er geen spatje meer tot half augustus. We hadden begin augustus wel weer een hittegolf, het was dagenlang weer flink boven de 30°.

Ik ontdeed de drooggevallen vijver van de zeer overmatige begroeiing, die ook grotendeels verdord was. Alle lisdodden eruit, de kanten netjes bijgewerkt, de dikke laag verdorde waterplanten die de hele bodem bedekte zoveel mogelijk uitgetrokken…ik was er een zondagochtend van zes tot elf zoet mee en had daarna nog dagen lang enorme spierpijn.

Twee dagen later regende het overal in Europa…hier viel 2 cm in één dag en op een millimetertje zo nu en dan bleef het daar bij tot begin september, toen het onweerde en er een paar flinke buien vielen. Nog lang niet genoeg, maar we zijn blij met elke druppel!.

Kris en Wichert kwamen een nachtje op ons voorplein slapen in hun camper, onderweg van hun vakantieadres naar huis in Friesland. We hadden een heel gezellige avond samen. Ze waren nog niet weg, of de houtleverancier die hout bij John en Mary had gebracht, kwam ook hier 8 stère storten voor de garage. De avond daarna moest het weg zijn, want dan zou de affouage komen (wat niet doorging, dat werd 3 dagen later). De volgende morgen sleepten Julien en ik alles naar binnen, kruiwagen na kruiwagen, bij over de 30°. De hele week erna had ik erge hoofdpijn…

Op een van de laatste zondagen van augustus liep ik met Yvette naar Marcelle. We laten haar niet meer alleen lopen, we zijn veel te bang dat ze valt. Dat dat toch wel gebeurde, bleek die dag: vlak voor Marcelles deur zette ze haar voet niet goed neer en kukelde in slow-motion om. Philippe en Frédo, die Marcelle snel had gewaarschuwd, hesen haar weer op. Ze kreeg een rollator voorgeschreven voor meer stabiliteit.

We haalden Juri op in Gedinne, hij bleef 10 heel gezellige dagen, tot we met z’n drietjes naar Almere afreisden voor het grote feest.
En een groot feest was het in de kantine van de Bundel, Igors bedrijf! We hadden een geweldige dag, ’s-ochtends mijn vriendinnen met hun mannen op de koffie, daarna de familie die kwam lunchen. Astrid had overal perfect voor gezorgd en het was tot in de kleinste details geweldig...en ook heel lekker!
Weer thuis gekomen in Woieries gingen we op de ‘echte’ dag met John en Mary eten bij de Thai. De meneer die ons van champagne voorzag, vertelde dat daar de vorige week maar liefst twee echtparen hun 50 jarig huwelijk hadden gevierd en hij concludeerde dat 1972 een goed trouw-jaar was geweest!

 

 

Pas de Problme
Powered by CMSimple